Babka ziemniaczana z sosem grzybowym, sałatka z musztardowca, flaki po warszawsku z klopsem i azjatyckim twistem, owoce leśne zapiekane pod szampańskim koglem-moglem do tego wykwintnego menu możemy jeszcze dodać porcję uśmiechu i dobrej energii. Właśnie tak było podczas pokazu kulinarnego Tomasza Jakubiaka, który wspólnie z Jerzym Nogalem zaserwowali zebranym gościom prawdziwe niebo na podniebieniu.
Spotkanie było doskonałą okazją do promocji książek kulinarnych, które mogą zainspirować do kuchennych eksperymentów, a które można wypożyczyć w wołomińskiej bibliotece. Pretekstem do spotkania była również chęć wzmocnienia biblioteki jako „trzeciego miejsca”, łączenie pokoleń, integracja z mieszkańcami, w tym z Partnerami projektu BLISKO – wiadomo najlepsze rozmowy zazwyczaj odbywają się w kuchni. Wydarzenie tłumaczone na PJM.
Tomasz Jakubiak – kucharz, autor książek kulinarnych, prowadzący programy kulinarne m.in. „Jakubiak rozgryza Polskę”, „Jakubiak lokalnie”. Od 2023 roku juror programu „MasterChef”.
Spotkanie odbyło się w ramach zadania „BLISKO ludzi, smaków i kultury”.
—
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021–2025.